ceturtdiena, 2015. gada 14. maijs

Cenas tīreļa laipu taka

"Līdz Cenas tīreļa purva takai var nokļūt, braucot pa Rīgas-Liepājas šoseju līdz norādei „Rubeņi”. Pēc apmēram 5 km gara brauciena pa asfaltētu un grunts ceļu nokļūstam T veida krustojumā, no kurienes redzams kūdras ieguves lauks. Lauka malā novietota norāde, ka te sākas purva taka."[1]
Tikai nedaudziem zināma pastaigu taka, kas stāsta par kūdras veidošanos, tās ieguvi un izmantošanu. Takā izvietoti informācijas stendi par purvā sastopamajiem augiem, kā arī 2 skatu torņi - viens takas sākumā, bet otrs takas otrā galā. Lai gan tie ir salīdzinoši zemi, kopējo iespaidu par apkārtējo ainavu var gūt - mazliet sirreāla sajūta tur rodas. Cilpai līdzīgā taka gan ir salīdzinoši gara - 6,6 km, tāpēc ieteicams paņemt līdzi vismaz padzerties. Pa ceļam var atpūsties uz takā izvietotajiem soliņiem. Pats jaukākais un interesantākais ir Skaista ezers, ko izdodas ieraudzīt jau takas otrā galā - mierīgs un vizuļojošs, tomēr - noslēpumains un nedaudz baiss.
Pateicoties Latvijas Kūdras ražotāju asociācijai mums ir iespēja veselīgi atpūsties un uzzināt daudz jauna par nacionālo bagātību - kūdru.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru